poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Bezy z watą cukrową

Puszysta chmurka z cukru na patyku – to wata cukrowa w najpopularniejszej wersji, bo taka jest sprzedawana na wszystkich festynach. Różni ją jedynie rozmiar, czasami kształt i kolor. Jednak wata cukrowa to też świetny dodatek do różnych deserów, ponieważ nadaje daniu lekkości i puszystości, a przy tym świetnie wygląda.
Dlatego polecam bezy z watą cukrową – deser, który jest dość łatwy do przygotowania, a przy tym bardzo smaczny. Składniki do zrobienia około 20 sztuk bezów:

  • szklanka cukru,
  • 3 białka
  • łyżka zmielonych migdałów
  • łyżka soku z cytryny
  • wata cukrowa (najlepiej zrobić ją samemu, ale gdy nie mamy odpowiedniego sprzętu, gotową watę cukrową można kupić w każdym większym supermarkecie)


    Gdy mamy już przygotowane wszystkie składniki możemy zabierać się do robienia deseru. Najpierw trzeba ubić białka na sztywno (gdy dodamy szczyptę soli, piana będzie sztywniejsza). Cały czas ubijając białka, dodajemy cukier. Jeśli chcemy, żeby bezy wyszły różowe można też dodać kilka kropel soku wiśniowego. Całą masę miksujemy przez około 3 minuty. Sok z cytryny i mielone migdały dodajemy pod koniec ubijania masy. Bierzemy papier do pieczenia, którym wykładamy płaską blachę. Zmiksowaną masę bezową należy przełożyć do szprycy cukierniczej lub stożka wykonanego z pergaminu. Następnie wyciskamy kółka o średnicy od 3 do 4 cm. Żeby bezy nie posklejały się, należy układać je, zachowując między nimi miejsce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, wstawiamy bezy i przez około 5 minut pieczemy. Następnie zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 100 stopni i pieczemy bezy przez 1,5 godziny. Po tym czasie uchylamy drzwi piekarnika, żeby bezy ostygły. Gdy są już zimne, nakładamy na nie ostatni produkt, jakim jest wata cukrowa. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz