Grillować można niemal
wszystko: pieczywo, warzywa, owoce. Ale jak powszechnie wiadomo,
podczas grilla najchętniej zajadamy się mięsem. Mięso z grilla ma
specyficzny, wyjątkowy smak i aromat. Jednak często w sklepie
mamy dylemat, nie wiemy jakie mięso wybrać.
Wieprzowina, wołowina,
drób, dziczyzna – niemal każdy rodzaj mięsa nadaje się na
grilla. Nasza płyta grillowa doskonale poradzi sobie zarówno
z chudym mięsem, do którego zaliczamy: schab wieprzowy, udka,
skrzydełka i piersi z kurczaka oraz indyka, polędwiczki wieprzowe i
wołowe, a także sznycel cielęcy. Natomiast do tłustego
mięsa należą: karkówka, łopatka, boczek, rumsztyk, antrykot,
jagnięcina i baranina – z grillowaniem takiego mięsa nasza płyta grillowa również nie będzie miała żadnego problemu. Podczas
grillowania większość tłuszczu z takiego mięsa wytopi się, ale
to sprawi, że przyrządzone potrawy będą bardzo smaczne.
Gdy już nasza płyta
grillowa jest gotowa do pełnienia swojej funkcji, pora
przygotować mięso. Przede wszystkim należy je dokładnie umyć pod
bieżącą wodą. Następnie należy pokroić je na cienkie kotlety.
Da nam to pewność, że mięso dopiecze się w środku i nie będzie
surowe. Potem mięso bez kości trzeba lekko zbić i
zamarynować. Wtedy będzie bardziej kruche. Nasze potrawy należy
posolić dopiero chwilę przed grillowaniem lub w trakcie, ponieważ
pod wpływem soli nasze danie zrobi się twarde i suche.
Dopiero tak przygotowane
mięso zapewni udanego grilla.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz