poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Mięso na grilla

Grillować można niemal wszystko: pieczywo, warzywa, owoce. Ale jak powszechnie wiadomo, podczas grilla najchętniej zajadamy się mięsem. Mięso z grilla ma specyficzny, wyjątkowy smak i aromat. Jednak często w sklepie mamy dylemat, nie wiemy jakie mięso wybrać.

Wieprzowina, wołowina, drób, dziczyzna – niemal każdy rodzaj mięsa nadaje się na grilla. Nasza płyta grillowa doskonale poradzi sobie zarówno z chudym mięsem, do którego zaliczamy: schab wieprzowy, udka, skrzydełka i piersi z kurczaka oraz indyka, polędwiczki wieprzowe i wołowe, a także sznycel cielęcy. Natomiast do tłustego mięsa należą: karkówka, łopatka, boczek, rumsztyk, antrykot, jagnięcina i baranina – z grillowaniem takiego mięsa nasza płyta grillowa również nie będzie miała żadnego problemu. Podczas grillowania większość tłuszczu z takiego mięsa wytopi się, ale to sprawi, że przyrządzone potrawy będą bardzo smaczne.

Gdy już nasza płyta grillowa jest gotowa do pełnienia swojej funkcji, pora przygotować mięso. Przede wszystkim należy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie należy pokroić je na cienkie kotlety. Da nam to pewność, że mięso dopiecze się w środku i nie będzie surowe. Potem mięso bez kości trzeba lekko zbić i zamarynować. Wtedy będzie bardziej kruche. Nasze potrawy należy posolić dopiero chwilę przed grillowaniem lub w trakcie, ponieważ pod wpływem soli nasze danie zrobi się twarde i suche.
Dopiero tak przygotowane mięso zapewni udanego grilla.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz