poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Jak smażyć frytki


Frytki można jeść z mięsem, surówką, praktycznie ze wszystkim. Świetnie smakują też same, polane tylko ketchupem. Można je jeść jako danie główne albo jako przekąskę. Są daniem tak uniwersalnym i powszechnie lubianym, że coraz więcej osób decyduje się na zakup specjalnych urządzeń do ich przygotowania, jakim są frytkownice. Jednak dobry sprzęt nie gwarantuje, że nasze frytki będą miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. Żeby zrobić dobre frytki, trzeba stosować się do kilku zasad. 

Należy zachować odpowiednie proporcje. Na każdy litr oleju powinno przypadać 100 gram ziemniaków. Frytkownice mogą pomieścić więcej ziemniaków, jednak gdy wrzucimy ich zbyt dużo, po wyjęciu będą sklejone i gumowate. Pamiętajmy, żeby po każdym smażeniu wymienić olej. Tłuszcz odgrzewany kilka, a nawet kilkanaście razy jest szkodliwy dla zdrowia, a frytki usmażone w takim oleją są niesmaczne. Frytki najlepiej robić ze świeżych ziemniaków. Mrożonki, choć łatwe w przygotowaniu, zazwyczaj gorzej smakują. Podczas krojenia ziemniaków w słupki warto zwrócić uwagę na ich długość i grubość. Słupki powinny być podobnej wielkości.W przeciwnym wypadku, zbyt cienka frytka spali się, a za gruba będzie surowa. Jeśli lubimy chrupiące frytki, trzeba namoczyć je przez chwilę w bardzo zimnej wodzie, następnie odsączyć i dopiero później wrzucić na rozgrzany olej. 
 
Jak widać frytkownice nie zagwarantują, że nasze frytki będą smaczne. Pamiętajmy, że frytkownice to tylko sprzęty, które mają nam ułatwić gotowanie, ale kucharzem jest nadal człowiek i to my sami jesteśmy odpowiedzialni za smak naszych potraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz