piątek, 3 sierpnia 2012

Frytownica domowa i profesjonalna


Frytki, kurczak, warzywa, owoce morza, a nawet zwykłe owoce to wszystko możemy przygotować dzięki frytownicy. Przyrządzenie smacznego obiadu jest proste i nie zabiera zbyt dużo czasu.

Potrawy usmażone w głębokim oleju zyskają niepowtarzalny smak i wygląd. Pyszne frytki, nuggetsy są złociste i chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie delikatne i rozpływające się w ustach, wewnątrz. Takiego efektu nie uzyskamy smażąc, ulubioną zakąskę na całym świecie (oczywiście chodzi o frytki), na zwykłej patelni lub w piekarniku. Owszem frytki mogą być złociste, ale zapewne będą przesiąknięte olejem i nie będą tak delikatne w środku. Zakup dobrej frytownice to inwestycja na kilka lat oraz w kilka chwil uda nam się przygotować pyszny obiad dla całej rodziny. Stajemy zatem przed dylematem – jaką frytownicę zakupić? Zwykłą, domową czy profesjonalną, gastronomiczną? W sklepach jest wiele modeli tego urządzenia, różnią się między sobą mocą, pojemnością. Należy więc na samym początku zastanowić się jak często będziemy korzystali z tego urządzenia gastronomicznego i gdzie będziemy go używać. 

W restauracjach, barach, punktach gastronomicznych frytki muszą być przygotowane szybko i w dużych ilościach, więc tutaj stawia się na profesjonalny sprzęt. Frytownica gastronomiczna cechuje się szybszym nagrzewaniem oleju, potrawy mogą być gotowe nawet w 2 minuty, większymi misami na olej (do 4 litrów), większymi koszami na frytki, wyjmowaną misą na olej, możliwością zabudowania, większą mocą i większym poborem prądu. Niektóre modele profesjonalnych frytownic wyposażone są w podwójne misy na olej i kosze na frytki, dzięki temu możemy przygotować dwa razy więcej potraw.
Domowe frytownice idealnie nadają się na przygotowanie mniejszej ilości smażonych potraw. Cechują się mniejszą misą na olej oraz koszem na frytki, mniejszą mocą i mniejszym zużyciem energii, dłuższym nagrzewaniem się oraz przygotowywanie potraw. 

Frytownice gastronomiczne będą idealne dla tych, którzy planują często i w dużych ilościach smażyć potrawy w głębokim tłuszczu. Frytownice domowe maja całkowicie inne parametry i będą idealnym urządzeniem, jeśli mamy mniejszą rodzinę i nie potrzebujemy tak dużej mocy. Jednak mają dużą rodzinę, która przepada za frytkami i smażonymi w głębokim tłuszczu potrawy warto zainwestować w profesjonalny model frytownicy.