czwartek, 23 sierpnia 2012

Domowa wata cukrowa

Któż z nas nie zna i nie lubi waty cukrowej? Wielu z nas przypominają się beztroskie czasy dzieciństwa i niezapomniany smak pysznej waty na patyku. Osoby starsze zapewne przyznają, że współczesna wata lub wata zamykana w kubkach (do kupienia w supermarketach), nie może równać się z tą wykonaną własnoręcznie lub z prawdziwej maszyny do waty cukrowej

Watę cukrową uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Wielkie białe puchate obłoczki na patyku, a w dodatku słodkie i lepkie. Nie ma większej frajdy dla naszych milusińskich, kiedy mogą brudzić się bez końca, a przy tym zajadać się słodkim smakołykiem. Przed skonsumowaniem watą cukrowa może zostać uformowana w specjalne kształty np. serce. Wata cukrowa to przepyszny wyrób cukierniczy, który przypomina obłoczek lub watę. I właśnie stąd wzięła się jej nazwa. Pierwszą watę cukrową przygotowano w XV wieku przez włoskich kucharzy. Przyrządzili oni wówczas poczęstunek dla osób zamożnych, które było stać na ekskluzywny przysmak. Co więcej, sam proces przygotowywania waty nie należał do najłatwiejszych i najmniej czasochłonnych. 

Wata cukrowa znana jest nam przede wszystkim z wesołych miasteczek, dożynek i innych imprez masowych. Dzisiaj możemy kupić nie tylko białą watę cukrową, ale również zielona, czerwoną, niebieską – poprzez dodanie barwników spożywczych. Smak również może ulec zmianie – waniliowy, truskawkowy, bananowy – wszystko zależy od naszej chęci i wyobraźni. Dawniej wata cukrowa przygotowywana była na zwykłej patelni, gdzie topiono cukier. Przy pomocy widelca rozciągano wzdłuż odwróconej miski w celu utworzenia pasków. Paski stygły i trafiały do deserów jako dodatek. Dziś wata cukrowa powstaje w specjalnej maszynie do waty cukrowej. Taką watą cukrową możemy nie tylko cieszyć się w wesołym miasteczku, ale również w domu. Przy pomocy domowych narzędzi sami możemy przygotować domową maszyna do waty cukrowej. Potrzebujemy do tego:
  • silniczek elektryczny, który wcześniej zakupiliśmy lub wyjęliśmy z innego urządzenia
  • bateria z napięciem odpowiednim naszego silniczka
  • zapalniczkę
  • dwie nakrętki po napoju typu Kubuś
  • szpikulec do robienia dziur
  • drucik
  • papier ścierny
  • łącznik
  • oraz cukier
Jak wykonać maszynę do waty cukrowej? Z nakrętek usuwamy wszelkie nadruki, za pomocą papieru ściernego. Odrywamy z ich wewnętrznej części gumowe uszczelki. W jednej z nich wycinamy dziurkę wielkości monety, a w drugiej kilka mniejszych dziurek na całej długości ścianki nakrętki oraz jedną małą na środku. Obie nakrętki łączymy za pomocą drucika. Za pomocą łącznika mocujemy nakrętki do silniczka, który podczas naszej pracy powinien stać stabilnie. Przez dziurkę nasypujemy do nakrętek cukru, podłączamy silniczek do baterii i podgrzewamy dolną nakrętkę. Cukier będzie zamieniał się w karmel, a małymi dziurkami w drugiej nakrętce będzie wypychał glukoza, która podczas stygnięcia zamieni się w watę. Weź patyczek do szaszłyków i powoli zbieraj wydobywającą się watę z małych dziurek nakrętki. W ten oto sposób, bez wychodzenia z domu możemy przygotować swoją prywatną maszynę do waty cukrowej
To idealny pomysł i niespodzianka dla dzieci, znajomych, na imprezę czy urodziny. Już dziś przygotuj słodką watę na patyku!