Któż z nas nie zna i nie lubi waty
cukrowej? Wielu z nas przypominają się beztroskie czasy dzieciństwa
i niezapomniany smak pysznej waty na patyku. Osoby starsze zapewne
przyznają, że współczesna wata lub wata zamykana w kubkach (do
kupienia w supermarketach), nie może równać się z tą wykonaną
własnoręcznie lub z prawdziwej maszyny do waty cukrowej.
Watę
cukrową uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Wielkie białe
puchate obłoczki na patyku, a w dodatku słodkie i lepkie. Nie ma
większej frajdy dla naszych milusińskich, kiedy mogą brudzić się
bez końca, a przy tym zajadać się słodkim smakołykiem. Przed
skonsumowaniem watą cukrowa może zostać uformowana w specjalne
kształty np. serce. Wata cukrowa to przepyszny wyrób cukierniczy,
który przypomina obłoczek lub watę. I właśnie stąd wzięła się
jej nazwa. Pierwszą watę cukrową przygotowano w XV wieku przez
włoskich kucharzy. Przyrządzili oni wówczas poczęstunek dla osób
zamożnych, które było stać na ekskluzywny przysmak. Co więcej,
sam proces przygotowywania waty nie należał do najłatwiejszych i
najmniej czasochłonnych.
Wata cukrowa znana jest nam przede
wszystkim z wesołych miasteczek, dożynek i innych imprez masowych.
Dzisiaj możemy kupić nie tylko białą watę cukrową, ale również
zielona, czerwoną, niebieską – poprzez dodanie barwników
spożywczych. Smak również może ulec zmianie – waniliowy,
truskawkowy, bananowy – wszystko zależy od naszej chęci i
wyobraźni. Dawniej wata cukrowa przygotowywana była na zwykłej
patelni, gdzie topiono cukier. Przy pomocy widelca rozciągano wzdłuż
odwróconej miski w celu utworzenia pasków. Paski stygły i trafiały
do deserów jako dodatek. Dziś wata cukrowa powstaje w specjalnej
maszynie do waty cukrowej. Taką watą cukrową możemy nie tylko
cieszyć się w wesołym miasteczku, ale również w domu. Przy
pomocy domowych narzędzi sami możemy przygotować domową maszyna do waty cukrowej. Potrzebujemy do tego:
- silniczek elektryczny, który wcześniej zakupiliśmy lub wyjęliśmy z innego urządzenia
- bateria z napięciem odpowiednim naszego silniczka
- zapalniczkę
- dwie nakrętki po napoju typu Kubuś
- szpikulec do robienia dziur
- drucik
- papier ścierny
- łącznik
- oraz cukier
Jak wykonać maszynę do waty cukrowej?
Z nakrętek usuwamy wszelkie nadruki, za pomocą papieru ściernego.
Odrywamy z ich wewnętrznej części gumowe uszczelki. W jednej z
nich wycinamy dziurkę wielkości monety, a w drugiej kilka
mniejszych dziurek na całej długości ścianki nakrętki oraz jedną
małą na środku. Obie nakrętki łączymy za pomocą drucika. Za
pomocą łącznika mocujemy nakrętki do silniczka, który podczas
naszej pracy powinien stać stabilnie. Przez dziurkę nasypujemy do
nakrętek cukru, podłączamy silniczek do baterii i podgrzewamy
dolną nakrętkę. Cukier będzie zamieniał się w karmel, a małymi
dziurkami w drugiej nakrętce będzie wypychał glukoza, która
podczas stygnięcia zamieni się w watę. Weź patyczek do szaszłyków
i powoli zbieraj wydobywającą się watę z małych dziurek
nakrętki. W ten oto sposób, bez wychodzenia z domu możemy
przygotować swoją prywatną maszynę do waty cukrowej.
To idealny
pomysł i niespodzianka dla dzieci, znajomych, na imprezę czy
urodziny. Już dziś przygotuj słodką watę na patyku!