piątek, 24 sierpnia 2012

Dania z frytownicy

Frytownica jest bardzo często jest niedoceniana przez swoich właścicieli i wykorzystują je jedynie do przysmażenia frytek. Ale czy to jedynie danie, które można przygotować we frytownicy? Jakie dania oprócz ziemniaków pokrojonych w paski, można przyrządzić w tym urządzeniu gastronomicznym? 

Prócz ziemniaków, możemy przygotować inne warzywa w panierce. Idealnym i szybkim pomysłem na wegetariańskie dania z frytownicy mogą być warzywa w panierce. Przygotowanie ich nie zabiera zbyt dużo czasu oraz jest bardzo proste. Przyjemność z jedzenia jest gwarantowana. Jako dodatek do codziennego obiadu proponujemy różyczki z kalafiora i brokuła w panierce z jajka i bułki tartej. Potrzebne nam będą:
  • brokuł i kalafior
  • mleko
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
Brokuła i kalafiora należy dokładnie umyć, usunąć zbędne liście i rozdzielić na różyczki. Warzywa wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy aż będą półmiękkie. Po odcedzeniu warzyw zostawmy je na kilka minut, aby mogły trochę ostygnąć. W tym czasie możemy przygotować ciasto: jajko mieszamy z odrobiną mleka, solimy i pieprzymy do smaku. Ucieramy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po wystygnięciu moczymy każdy kawałek w lanym cieście oraz bułce tartej. Teraz wystarczy obtoczone warzywa wrzucić do frytownicy i smażyć do momentu, aż panierka się zarumieni. Tak przygotowane warzywa idealnie zastąpią frytki podczas każdego obiadu. Oczywiście można je podawać osobno z różnymi sosami np. czosnkowym.

W podobnej panierce możemy również przygotować krążki cebulowe. Cebulę kroimy na grubsze krążki. W przeciwieństwie do brokułów i kalafiora, surowe krążki obtaczamy od razu w przygotowanej wcześniej panierce. Zadanie jest o tyle trudniejsze, iż należy uważać, aby nasze krążki nie rozpadły się. Obtoczone krążki wrzucamy do gorącego oleju w frytownicy i wyjmujemy zarumienione. Można je podawać jako dodatek do obiadu lub osobno z dipami.