Frytownica jest bardzo często jest
niedoceniana przez swoich właścicieli i wykorzystują je jedynie do
przysmażenia frytek. Ale czy to jedynie danie, które można
przygotować we frytownicy? Jakie dania oprócz ziemniaków
pokrojonych w paski, można przyrządzić w tym urządzeniu
gastronomicznym?
Prócz ziemniaków, możemy przygotować inne
warzywa w panierce. Idealnym i szybkim pomysłem na wegetariańskie
dania z frytownicy mogą być warzywa w panierce. Przygotowanie ich
nie zabiera zbyt dużo czasu oraz jest bardzo proste. Przyjemność
z jedzenia jest gwarantowana. Jako dodatek do codziennego obiadu
proponujemy różyczki z kalafiora i brokuła w panierce z jajka i
bułki tartej. Potrzebne nam będą:
- brokuł i kalafior
- mleko
- jajko
- bułka tarta
- sól i pieprz
Brokuła i kalafiora należy dokładnie
umyć, usunąć zbędne liście i rozdzielić na różyczki. Warzywa
wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy aż będą
półmiękkie. Po odcedzeniu warzyw zostawmy je na kilka minut, aby
mogły trochę ostygnąć. W tym czasie możemy przygotować ciasto:
jajko mieszamy z odrobiną mleka, solimy i pieprzymy do smaku.
Ucieramy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po wystygnięciu
moczymy każdy kawałek w lanym cieście oraz bułce tartej. Teraz
wystarczy obtoczone warzywa wrzucić do frytownicy i smażyć do
momentu, aż panierka się zarumieni. Tak przygotowane warzywa
idealnie zastąpią frytki podczas każdego obiadu. Oczywiście można
je podawać osobno z różnymi sosami np. czosnkowym.
W podobnej panierce możemy również
przygotować krążki cebulowe. Cebulę kroimy na grubsze krążki. W
przeciwieństwie do brokułów i kalafiora, surowe krążki obtaczamy
od razu w przygotowanej wcześniej panierce. Zadanie jest o tyle
trudniejsze, iż należy uważać, aby nasze krążki nie rozpadły
się. Obtoczone krążki wrzucamy do gorącego oleju w frytownicy i
wyjmujemy zarumienione. Można je podawać jako dodatek do obiadu lub
osobno z dipami.