czwartek, 9 sierpnia 2012

Rybka na grilla

Na płyty grillowe najczęściej wrzucamy kiełbasę. Tymczasem dużo zdrowszym i prawdopodobnie smaczniejszym rozwiązaniem na grilla jest ryba. Warto wiedzieć jak ją przyrządzić i w jakiej postaci kłaść na płyty grillowe.

Do ryb najlepiej pasuje sok z cytryny, limonki, trawa cytrynowa (można ją włożyć w całości do środka ryby) i przyprawy, których używamy dosłownie do wszystkiego, czyli sól, pieprz, papryka, czosnek, ziele angielskie, natka pietruszki oraz oliwa lub masło. W przypadku pieprzu najlepiej sprawdzi się delikatniejszy, czyli np. zielony lub biały.

Zanim położymy rybę na płyty grillowe, możemy ją nafaszerować liściem laurowym, plasterkiem pomidora lub papryki albo warzywami startymi na tarce, np. marchewką, selerem, pietruszką i pokrojonym drobno porem. Natomiast na zewnątrz rybę, którą wcześniej zanurzamy w oleju, możemy obtoczyć solą, mąką, ziarnem sezamowym, słonecznikowym, migdałami w płatkach lub bułką tartą. W przypadku ryb dowolność w wyborze przypraw i panierki jest duża, wszystko zależy od naszego gustu w kwestii smaku. Ciekawym pomysłem może być nafaszerowanie ryby np. chlebem razowym wymoczonym w mleku i zmieszanym z przyprawami i jajkiem.

Najlepsze na grilla są ryby świeże i surowe, ale gdy takich nie mamy, można grillować również chłodzone lub wędzone.To, w jakiej postaci położymy rybę na płyty grillowe, zależy od jej wielkości. Duże ryby, do których zalicza się np. halibut, dorsz czy łosoś grillujemy w postaci steków. Natomiast mniejsze nadziewamy na patyk wzdłuż długości ciała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz