Na płyty grillowe
najczęściej wrzucamy kiełbasę. Tymczasem dużo zdrowszym
i prawdopodobnie smaczniejszym rozwiązaniem na grilla
jest ryba. Warto wiedzieć jak ją przyrządzić i w jakiej
postaci kłaść na płyty grillowe.
Do ryb najlepiej pasuje
sok z cytryny, limonki, trawa cytrynowa (można ją włożyć
w całości do środka ryby) i przyprawy, których używamy
dosłownie do wszystkiego, czyli sól, pieprz, papryka, czosnek,
ziele angielskie, natka pietruszki oraz oliwa lub masło. W przypadku
pieprzu najlepiej sprawdzi się delikatniejszy, czyli np. zielony lub
biały.
Zanim położymy rybę
na płyty grillowe, możemy ją nafaszerować liściem
laurowym, plasterkiem pomidora lub papryki albo warzywami startymi na
tarce, np. marchewką, selerem, pietruszką i pokrojonym drobno
porem. Natomiast na zewnątrz rybę, którą wcześniej zanurzamy
w oleju, możemy obtoczyć solą, mąką, ziarnem sezamowym,
słonecznikowym, migdałami w płatkach lub bułką tartą.
W przypadku ryb dowolność w wyborze przypraw i panierki
jest duża, wszystko zależy od naszego gustu w kwestii smaku.
Ciekawym pomysłem może być nafaszerowanie ryby np. chlebem razowym
wymoczonym w mleku i zmieszanym z przyprawami
i jajkiem.
Najlepsze
na grilla są
ryby świeże i surowe, ale gdy takich nie mamy, można
grillować
również chłodzone lub wędzone.To, w jakiej postaci
położymy rybę na płyty grillowe, zależy od jej wielkości.
Duże ryby, do których zalicza się np. halibut, dorsz czy łosoś
grillujemy w postaci steków. Natomiast mniejsze
nadziewamy na patyk wzdłuż długości ciała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz