Każdy z nas lubi frytki – czy to
jako dodatek do mięs smażonych i grillowanych, obiadu, czy jako
samodzielna przekąska. Ich przygotowanie jest bardzo proste, gdy
posiadamy
frytownice, jednak kryje ona w sobie kilka pułapek.
Przeważnie frytki przygotowujemy ze świeżych ziemniaków lub z
mrożonki.
W każdym z tych przypadków
musimy postąpić podobnie. Przygotowując olej zalecana jest porcja
1:10, czyli na każde 100 gram frytek potrzebujemy 1 litr oleju.
Jeśli wrzucimy ich więcej lub wlejemy za mało oleju do
frytownicy, frytki obniżą temperaturę tłuszczu, a co za tym
idzie – wchłoną do znacznie więcej.
Zawsze powinniśmy korzystać ze
świeżego tłuszczu lub przeznaczonego tylko do smażenia frytek.
Jeśli użyjemy oleju, w którym smażono już coś wcześniej,
wówczas nasze frytki przejdą obcym zapachem.
Tłuszcz powinien być nagrzany do
temperatury 180-190 stopni. Nie powinien być gorętszy ani
chłodniejszy. Wyższa temperatura może spowodować, że frytki
szybko się spieką na zewnątrz, pozostając surowe w środku. A
niższa temperatura oleju sprawia że frytki nasiąkną i zamiast
chrupiące stają się miękkie i nieapetyczne.
Przed wrzuceniem wszystkich frytek
do frytownicy wrzuć jedną na tłuszcz – jeśli od razu wypływa
na powierzchnię, a wokół niej skwierczą bąbelki oleju, oznacza
to, że tłuszcz osiągnął odpowiednią temperaturę.
Jeśli robisz frytki z mrożonki,
pod żadnym pozorem nie rozmrażaj ich wcześniej – wyjęte z
zamrażarki od razu wrzuć do rozgrzanego oleju.
Frytki smaż tak długo aż
nabiorą złocistego koloru i staną się lekko twarde.
Koszyk wyjmuj ostrożnie, uważając
by nie opryskać się tłuszczem. Potrząśnij nim lekko, by opadł
nadmiar oleju.
Frytki posól dopiero po podaniu –
najlepiej nich każdy zrobi to sami według uznania. Jeśli posolisz
je szybciej, sól sprawi że zmiękną szybciej.
Jeśli robisz frytki z surowych
ziemniaków, możesz je przed smażeniem umieścić na cedzaku i
włożyć na 3 – 5 minut do wrzątku, a następnie osuszać
dokładnie. Frytki najlepiej zjeść od razu, gry ostygną nie będą
już tak smaczne i nie nadają się raczej do ponownego odgrzewania.