środa, 8 sierpnia 2012

Jaki cukier jest zdrowszy?

Skład waty cukrowej jest banalnie prosty, bo 100 procent tego przysmaku stanowi cukier. Maszyna do waty cukrowej przerabia go na karmel, a potem produkuje z niego cieniutkie niteczki, którymi się zajadamy. Z reguły do naszej maszyny do waty cukrowej wsypujemy najpopularniejszy cukier, który stoi na półkach we wszystkich sklepach, czyli biały. A może warto zamienić go na inny, zdrowszy? Maszyna do waty cukrowej przyjmuje każdy rodzaj cukru, ale dla naszego zdrowia nie każdy jest dobry.
Do wyboru przy produkcji waty cukrowej mamy cukier: biały, brązowy, kandyzowany, buraczany, trzcinowy, nierafinowany. Wedle zapewnień na opakowaniach, każdy z nich jest zdrowy i idealnie nadaje się do wszelkich wypieków. Jednak to ten nierafinowany jest najzdrowszy.
Proces rafinacji, czyli oczyszczania polega na oddzieleniu od kryształków cukru melasy, czyli ciemnobrązowego syropu, w którym zawarte są czynniki odżywcze pochodzące z buraków lub trzciny cukrowej. Efektem rafinacji są białe kryształki, czyli najpowszechniejszy rodzaj cukru, który jest czystą sacharozą pozbawioną jakichkolwiek składników odżywczych. Co więcej, w trakcie rafinacji do cukru dostaje się: dwutlenek siarki, kwas fosforowy i kwas mrówkowy, czyli – w skrócie – nic zdrowego.
Cukier nierafinowany ma zazwyczaj ciemniejszą barwę (poprzez obecność melasy) i delikatnie karmelowy smak. Ponadto zawiera takie składniki odżywcze jak: żelazo, wapń, fosfor, potas i magnez. Może więc zanim nasza maszyna do waty cukrowej wyprodukuje watę ze zwykłego cukru, warto zastanowić się nad tym z jakiego produktu korzystamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz